Mtb-rit langs oorlogsmonumenten
Deze woensdagmiddag viel dit keer op 4 mei. Het was mooi weer en ik had er ontzettend veel zin in, om na een flinke verkoudheid weer eens lekker te mountainbiken. Er was wel enige hoop dat het tempo niet al te hoog was. Twee weken niet fietsen is direct al desastreus op mijn leeftijd. Op de app had ik voorbij zien komen dat Rob en Dorien ook meefietsten. Dat ontzorgde me direct al. Of het nu gaat om een stevige toertocht in de buurt of de naobertocht: Rob houd je in de gaten als je het tempo niet kunt bijbenen. Hij stelt je gerust, moedigt je aan je eigen tempo te kiezen en kan je zodanig coachen dat het je lukt bij de groep te blijven. En ik kan het weten.
Zoals gezegd was het 4 mei en Henk, onze wegkapitein had de voorgenomen route geheel aangepast aan de actualiteit van die dag. We zouden langs de diverse oorlogsmonumenten fietsen in de omgeving van Markelo. Er was uiteraard weer de gebruikelijke discussie over dat de één dit keer niet zo hard wilde, de ander liever niet veel klom vanwege zijn rug en de ander op tijd terug wilde zijn, omdat er Lancaster over de Markelose berg zou vliegen. Je zou je gaan afvragen of er nog gefietst ging worden, maar dat kwam goed.
Via het monument op het Beaufortplein, ging het naar het verzetsmonument op de Markelose berg, waar de voorbereidingen werden getroffen voor de kranslegging die avond en de opname voor TV Oost. Via de flanken van de Kattenberg naar het vliegtuigmotorwrak en vervolgens binnendoor naar de Roosdomsweg. Daarbij hadden we het geluk dat Benny Schreurs daar net ter plekke aanwezig was. Hij is voorzitter van de Stichting Fallen Airmen Memorial Markelo 2013 en weet veel van de Markelose oorlogsgeschiedenis. Hij bereidde de vlucht voor van de Lancaster die eind van de middag over de Markelose berg is gevlogen, door vlaggen rond het monument te leggen als baken voor de vliegeniers. Hij vertelde over de drie vliegtuigen die tijdens de oorlog in Markelo neergestort zijn na geraakt te zijn door Duits afweergeschut of door een jachtvliegtuig van de Duitsers. Bij het monument staan ook de namen van de bemanning die in het neergestorte vliegtuig zaten en daarbij omkwamen.
We vervolgden onze tocht richting Stokkum om langs het onderduikershol nabij de Kerkweg te fietsen en hier ook even bij stil te staan. Henk kon hierover het bij behorend verhaal vertellen, over de fam. Hoek uit Goor, die in het dit klein koud en nat hol verbleven en waarin ook nog een baby geboren werd.
De fietstocht werd voortgezet richting Herikerberg, waarna koers werd gezet naar de eindbestemming op het Kaasplein.
De monumenten zetten je opnieuw weer aan het denken, dat onze vrijheid zo waardevol is. We kunnen fietsen, waar en wanneer we maar willen, soms een beetje rekening houdend met de eigenaar en omgeving. Je beseft, vooral vanwege de oorlog in de Oekraïne dat die vrijheid ontzettend belangrijk is en niet vanzelfsprekend.
Ook deze fietstocht was weer heel bijzonder. Indrukwekkend en het paste goed bij deze 4de mei. Op 5 mei vieren we de vrijheid, maar ik realiseer me maar al te goed, dat we iedere dag van het jaar in vrede en vrijheid leven.
Henk bedankt, het was een goed idee!
Jan van der Schoot